Biografie

Martine Kramer (1966) studeerde van 1984 tot 1989 aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Sindsdien is zij werkzaam als beeldend kunstenaar in Utrecht.
Zij maakte diverse beelden in opdracht van gemeentes, bedrijven en particulieren en nam regelmatig deel aan de Utrechtse en Houtense atelierroute en het Houtfort op het Fort Vechten.
Werk van Martine is permanent te zien bij Art 14 in Brugge, België.

Martine exposeerde onder andere bij Galerie Joghem in Amsterdam, Galerie Sophie Jong in Alkmaar, Artatra te Zandvoort en in museum De Casteelse Poort in Wageningen. Daarnaast was haar werk te zien op de expositie ‘Cargo Nord-Sud’ in Marseille, op de Utrechtse Grafiekmanifestatie en op de Artiade in Alkmaar.
Werk van Martine Kramer bevindt zich in particuliere collecties in Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Werk

Martine Kramer maakt landschapsbeelden en tekeningen. Zij isoleert patronen en lijnen uit een landschap en laat deze, in een grotere vorm, een nieuw landschap vormen waarin van alles te ontdekken is.

Landschapskunst in hout uit ritmes en lijnen

Door ritmes en lijnen uit een landschap te lichten en er een nieuw landschap van samen te stellen, vertelt Martine het verhaal van een land. Dit maakt ook dat zelfs de kleinste mospatronen een nieuw landschap vormen.
Zo is kunst een taal die naar een gebied of gebeurtenis verwijst, zoals dat ook gebeurt bij de Aboriginal kunst uit Australië. Hoewel het werk van Martine zijn inspiratie vindt in een ander gebied, gebruikt zij wel dezelfde werkwijze, waarin diverse lijnen en vormen steeds weer terugkeren om een nieuw verhaal te vertellen.

Duidelijk zichtbaar in de beelden van Martine Kramer is de invloed van noordelijke landen, zoals Schotland en Scandinavië. Dit is onder andere merkbaar in de karakteristieke blauwe kleur die zij gebruikt om haar beelden te kleuren, zo diep dat je jezelf erin kunt verliezen en alleen nog in de verte lijkt te staren.

Vormen en kracht van water

In recenter werk is Martine begonnen om vormen en lijnen van water in haar beelden te onderzoeken. Ook maakt zij beelden waarin zij de kracht van water vastlegt.
Verder ontwikkeld er een serie beelden onder de naam landscape patterns waarin zij de patronen van het landschap verder onderzoekt.

   
  © Artisian Design 2008